Rockowa 15 - Kończymy?

Moderator: Cross

Awatar użytkownika
Cross
Administrator
Rockowa 15 - Kończymy?

Post autor: Cross »

Cześć.

Dzisiaj chciałem zająć się tamatem, który trzeba koniecznie poruszyć.
Zbliża się 500 notowanie Rockowej 15.
I teraz dosyć mocne pytanie...
Czy nie jest to odpowiedni moment aby zakończyć wraz z 500-nym wydaniem projekt forumowy pod nazwą "Rockowa 15" ???

Do czego zmierzam? Chciałbym aby każdy uczestnik R15 wypowiedział się tutaj na forum, co myśli, co uważa i jakie jest jego zdanie.
Tak, abyśmy roztrząsnęli ten problem raz na zawsze i żeby więcej do niego nie powracać, czy lista będzie prowadzona dalej, czy będzie zakończona.
A problem uważam jakiś tam jest i zaraz wam go przedstawię.
Chciałem tylko dodać że 500 notowań listy to prawie 2 lata. Uważam że to naprawdę dobry wynik, myślę że fajnie się przy nim bawiliśmy i nie byłby to koniec świata gdybyśmy zdecydowali się zakończyć zabawę pod nazwą R15.

Prosiłbym aby każdy wypowiedział się tutaj co mu się nie podoba aktualnie w Rockowej 15, żeby można było to przedyskutować, i proszę aby podejść do tematu poważnie a nie tylko przeczytać wpis i się nie odzywać. Zwłaszcza te osoby, które ostatnio zgłaszały pewne zastrzeżenia lub proponowały zmiany. Bo najlepiej jak wspólnie to przegadamy, na spokojnie. Bo to tylko przecież jest nasza wspólna zabawa w której bierzemy udział.
Dlatego proszę się nie denerwować, nie obrażać, tylko powiedzieć co myślicie i na spokojnie możemy to jakoś ogarnąć.
Nie będę mówił za was, dlatego te osoby, które chcą zmian lub coś im się nie podoba w liście to proszę się odezwać i to przegadamy.

Ale miejcie na końcu głowy też to, że możemy równie dobrze zakończyć ten rozdział pod nazwą R15, i nie będzie to koniec świata. Po co ciągnąć coś co już nie cieszy? Może po prostu pewna formuła się już wyczerpała? Każdy może zająć się swoimi projektami, czyli swoimi prywatnymi listami i przecież wciąż mamy M-Top 30 i Retro 20. Dlatego ten temat zaczynam, i tu na tym wątku go zakończymy. Pytanie tylko czy lista przetrwa czy nie...

Nie będę mówił za innych, powiem tylko co mnie się ostatnio w liście nie podoba.
Mnie nie podoba się w zasadzie tylko jedno.
Mam wrażenie że lista zatraciła swój charakter.
Nie podoba mi się wymuszanie na innych uczestnikach tego, aby nie wyrzucać utworów, które ktoś tam mocno promuje i chce sztucznie nabijać im punkty, tygodnie, numery jeden itp.
Tak nie może być, że ktoś mówi że nie wybaczę Ci tego jak wywalisz to nagranie...
Kiedyś takie rzeczy nie miały miejsca. Każdy kto przejmował listę na tydzień, to mógł z nią zrobić co chce, ułożyć jak chce, usunąć te utwory które chce. Przecież wszyscy jesteśmy różni, wszyscy słuchamy innej muzyki, wszyscy mamy innych ulubionych wykonawców.
Jeśli tak to ma wyglądać, to dalszy byt tej listy nie ma sensu i jestem za tym aby 500 notowanie było jej ostatnim.
Tylko tak jak mówiłem, proszę mi się tu nie obrażać, tylko trzeba po męsku porozmawiać.

Proszę zatem wrzucać tutaj, swoje spostrzeżenia, swoje problemy z R15 i zapraszam do dyskusji.
Mam nadzieję że jeszcze dzisiaj rozwiążemy ten problem i wspólnie podejmiemy decyzję co do Rockowej 15.
Awatar użytkownika
kuba015
Re: Rockowa 15 - Kończymy?

Post autor: kuba015 »

Hmmm, ja się nie spotkałem z wymuszaniem pozostawiania pewnych utworów, a jeśli już to traktuję to trochę w żartach :D
Mnie też szkoda jak utwory które proponuję, szybko wylatują, no ale to jest esencja Rockowej 15, każdy przejmuje na tydzień i robi co chce, ja z tym problemu nie mam, jest sprawiedliwie :)
Awatar użytkownika
wojzakop19

Post autor: wojzakop19 »

Moje zdanie na ten temat jest takie. Podobnie jak Cross napisał też mam poczucie, że lista zatraciła swój charakter. Nie czuję się też w tym temacie niewinny. Niektóre moje propozycje nie były rockowe, a było kilka popowych.
Chyba formuła faktycznie się wyczerpała skoro trudno utrzymać jej gatunkowość - czyli muzykę tylko rockową. Nigdy nie mam żadnych pretensji do kogokolwiek z Was, jeśli napisze że mu się jakieś ewentualne przyszłe ruchy co do lubianych przez niego utworów nie podobają - biorę to za element naszej dyskusji w trakcie każdego z notowań tej czy innych list forumowych.
Kończąc myślę, że na 500 notowaniu Rockowej można zakończyć jej działalność, jeśli jej rockowość będzie się dalej rozmywać. Tak jak Cross napisał mamy naszą M Top 30. Ja na pewno tam będę wrzucał swoje propozycje rockowych utworów, jeśli Rockowa faktycznie się skończy.
Awatar użytkownika
Karol96

Post autor: Karol96 »

Ja też mam takie wrażenie,że przez ostatnie tygodnie nasza grupowa lista straciła urok, bo czasami były Popowe utwory, które nie do końca pasowały się w format listy, ale jeżeli chcemy dać Popowe utwory, do rockowej listy, to proponuję zrobić duży Rebranding naszej grupowej listy, co dla mnie jako Imaging Producera dla Radia Rock & More wyniesie sporo czasu na wyprodukowanie nowej oprawy, bo muszę dopasować odpowiedni FX typu Impact, Switcher, Breaker + dokupić dostęp do bibliotek dedykowanych dla formatu Pop/Alternative/Rock itd. ALE, jeżeli chcemy mieć tylko Rockowe granie, to tylko musi być rockowa muzyka i jej odmiany, bo inne gatunki jak Pop czy muzyka klubowa lub inna nie powinna wchodzić w grę, bo jeżeli ktoś da np. Petera Gabriela (co jest w głównym notowaniu), który nie jest rockowy to już nie ma sensu ciągnąć dalej. Kolejna kwestia to utwory pojawiające się na liście, bo wiadomo lista liczy 15 utworów, jednakże są piosenki, które są warte stażu czy też numer 1, ale dla niektórych się podoba, a dla innych no nie do końca, czego skutkiem może być wylot po 5-10 występach etc. . Dlatego wpadłem na pomysł, aby rozszerzyć do np. 20 piosenek i 4 propozycji (Tak jak było w pierwszych latach POPListy RMF FM) tylko trzeba zadać pytanie czy to bardzo dobre rozwiązanie na dłuższą metę. Natomiast myślę,że nadchodzący tydzień może być decydujący, bo Qba będzie następny w kolejce i jeśli uzdrowi rockowe granie, to możemy ciągnąć dalej, a jeżeli ten Vibe ulegnie mocnej destrukcji, to możemy zakończyć 500 notowaniu. Dlatego moje trzy opcje są takie, z którego trzeba wybrać jeden

1.Rebranding grupowej listy dodając muzykę Pop
2.Dalsza kontynuacja z TYLKO rockowym graniem + rozszerzenie do 20 pozycji + 4 propozycji
3.Definitywny koniec na 500 notowaniu
Awatar użytkownika
Cross
Administrator

Dzięki Panowie za szybki odzew.
Czekamy jeszcze na Tadeusza.
Ale po krótce odniosę się do wypowiedzi każdego z was.

# Kuba - no dobra, możliwe że coś źle z interpretowałem, możliwe, jeśli tak jest to bije się w pierś i do tematu już nie wrócę :D Ja też nie mam nic do tego jak proponowane przeze mnie utwory opuszczają listę, taki jej urok, to prawda. Raczej nigdy słowa nie powiedziałem jak cos wypadło. Wypadło to wypadło. Trudno.

# Wojtek - nie tylko Ty proponowałeś jakieś łagodniejsze utwory, wszyscy to robiliśmy. Ja uważam że akurat to nie powinno być problemem. Nawet Antyradio gra też łagodniejsze utwory, które wchodzą potem na ich listę. Myślę że to nie jest problem jak jakiś łagodniejszy kawałek pojawi się na liście. Czasem rock też ma łagodniejszą odmianę, jakaś rockowa ballada albo coś w tym stylu. Nie wszystkie utwory na liście muszą być drapieżne czy mega ostre. Myślę że można dopuścić jakąś tam tolerancję.

# Karol - Nie wiem Karolu, dla mnie rebranding całkowity odpada. Jak dodamy inne rodzaje muzyki to zrobimy mniejszego braciszka M-Top 30 i dopiero wtedy według mnie nie będzie miało to sensu. Co do powiększenia listy to też raczej słabo. 20 utworów i 4 propozycje to 6 nagrań więcej. W radiu w ramach czasowych się nie zmieści, a też nie każdy będzie miał czas słuchać listy jak się jej czas zwiększy.
Awatar użytkownika
tadek453

Post autor: tadek453 »

Po przemyśleniu tematu.
Jestem za tym żeby Rockowa 15 była kontynuowana.
Ta lista to świetna zabawa.
Mnie by tego brakowało.
Fakt, czasami nie wszystkie utwory są do końca rockowe.
A to chyba, aż takie ważne nie jest.
Czasami, możemy dodać coś nie do końca rockowego.
Mam propozycję, żeby w Poniedziałki były od 501 Notowania 2 nowości.
Zamiast 1.
A jaką ostateczną decyzję w sprawie Rockowej 15 podejmiemy zobaczymy..
Awatar użytkownika
Cross
Administrator

Dzięki Tadku za odpowiedź.
W sumie to wszyscy się wypowiedzieli, i dziękuję wam za to.
Teraz musimy podjąć decyzję.
I moje zdanie też jest takie że nie chciałbym kończyć Rockowej 15, podobnie jak Tadkowi mnie też by tej listy brakowało.
I też nie mam problemu z tym żeby czasem tam pojawiła się spokojniejsza propozycja, na innych rockowych listach też są od czasu do czasu przemycane utwory mało rockowe. To nie jest problem, wydaje mi się.
I tutaj propozycja od Tadka, żeby od 501 notowania w każdy poniedziałek na listę wchodziły 2 nowości. Czyli w sumie w tygodniu były by 4 nowości.
Uważam że to bardzo dobry pomysł, odświeżyło by to na pewno listę i można by wprowadzać na R15 więcej muzyki. Poza tym ciężej było by utrzymać się nagraniom ponad 100 notowań, czyli tylko te naprawdę wielkie były by w stanie to zrobić.
I każdy przejmujący listę na tydzień ma pełną autonomię, może zrobić wszystko, wprowadzić zupełnie nowe propozycje, wyrzucić dokładnie to co mu pasuje i nikt nie ma nic do gadania. Proste zasady.

Co na to reszta?
Awatar użytkownika
tadek453

Jestem za.
Awatar użytkownika
Cross
Administrator

Uważam że jest aktualnie tak dużo muzyki, że jak nawet ktoś coś wyrzuci fajnego, to i tak spokojnie można dodać coś innego równie interesującego.
Awatar użytkownika
tadek453

Cross, na ostatniej płycie I Preavil jest tyle dobrych nagrań.
Że jak coś wyciekało.
Można, w każdej chwili dodać następne nagranie.
A, kto powiedział, że musi to być singiel.
ODPOWIEDZ