Codzienna Utworów Lista - Kwiecień 2026

Awatar użytkownika
kuba015
Codzienna Utworów Lista - Kwiecień 2026

Post autor: kuba015 »

MÓJ KOMENTARZ
To był pierwszy miesiąc w historii CULu bez żadnych propozycji, jako że po 3000. notowaniu zdecydowałem o ich wygaszeniu - i myślę że założenie wejścia utworów bardziej "aktualnych" dla mojego gustu zostało spełnione. Przyznam jednak, że zaczynam odczuwać nieco mocniejsze tempo rotacji w dwudziestce, bo mamy przecież jedną nowość więcej w piątki. Przerabiałem już historię zbyt szybkiego wyrzucania nagrań z listy przez system, który sobie narzuciłem, także raczej nie ma na co czekać i ogłaszam, iż od przyszłego tygodnia w poniedziałki będą dwie zamiast trzech nowości. Dynamika na liście nie powinna jednak ucierpieć :D
A przechodząc do rzeczy, czyli kwietniowego zestawienia, na szczycie jedna z moich eurowizyjnych faworytek. Choć można narzekać, że "Choke Me" jest trochę zbyt repetytywne, to myślę że rockowym brzmieniem i występem na żywo Alexandra Căpitănescu ma szansę przekonać sporą część widowni. Bliskim numerem 2 tego miesiąca jest tegoroczny hymn A State of Trance, w którym Armin van Buuren, Richard Durand i Dicosis łączą siły, dostarczając "Always You" - co należy podkreślić, z tradycyjną strukturą piosenki i jakimś tam tekstem, a jak na ten gatunek to osiągnięcie. Również w czołówce mamy fajny kawałek Nickelback zatytułowany "Bones For The Crows", który ma też swoje aspiracje w Turbo Topie Antyradia. I tam, i u mnie w CULu na pewno coś jeszcze zdziała.

PODSUMOWANIE MIESIĄCA - KWIECIEŃ 2026
20 | 1 | Shinedown - Safe And Sound
19 | 3 | Stockholm Cowboys - Last Man Standing
18 | 7 | Saint Agnes - The Ghost
17 | 10 | Alter Bridge - What Lies Within
16 | 15 | Smash Into Pieces - Hollow
15 | 18 | Marcin Szczurski - Retro Dancing
14 | 19 | Alex Warren - Fever Dream
13 | 20 | Akylas - Ferto
12 | 21 | Lady Gaga, Doechii - Runway
11 | 21 | Elettra Lamborghini - Voilà
10 | 23 | Ghost - Umbra